Rotary Candia
 • Εορτασμός 50 χρόνων Interact
 • Επίσημη επίσκεψη Διοικητού Κατερίνας Κοτσαλή Παπαδημητρίου 14 Σεπ 2012
 • 11 Μαρτίου 2017
 • 26 Μάη 2015
 • Φιλοξενία Ομάδας Ανταλλαγής Μελέτης (GSE)
 • Νέα Φωτογραφία
 • Νέο Μίντια
 • 12 Ιουνίου 2016
 • Εύφημη Μνεία Διοικητή στο Ρ.Ο.Ηράκλειο-Candia
 • Ημέρα Ποίησης - Απονομή Βραβείων Διαγωνισμού Β'θμιας Εκπαίδευσης 2011-12
 • Νέα Φωτογραφία
 • Νέα Φωτογραφία
 • Ανταλλαγή Banners
Δραστηριότητες  ⁄  Ροταριανό έτος 2011 - 2012  ⁄ 52o Συνέδριο της 2470 Περιφέρειας στην Καλαμάτα 20-22 Απριλίου 2012
52o Συνέδριο της 2470 Περιφέρειας στην Καλαμάτα 20-22 Απριλίου 2012

 

Ο Ροταριανός Όμιλος Ηράκλειο-Candia  την Παρασκευή –Σάββατο & Κυριακή στις 20-22 Απριλίου 2012, παρευρέθη στο 52ο Συνέδριο της 2470 Περιφέρειας το οποίο αυτή τη χρονιά έγινε στην Καλαμάτα.

Την διοργάνωση του Συνεδρίου της Περιφέρειας 2470 με Διοικητή Νίκο Μακρυγιάννη είχε ο Ρ.Ο.Καλαμάτας με Πρόεδρο τον Γιώργο Λούρα. 

Το Συνέδριο έγινε παρουσία του Προέδρου του Ροταριανού Ιδρύματος William Bill Boyd ο οποίος ήρθε από την Νέα Ζηλανδία. 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, έγινε η απονομή των Βραβείων στους Ομίλους της Περιφέρειας. Ο Όμιλός μας, Ρ.Ο.Ηράκλειο-Candia, απέσπασε συνολικά επτά βραβεία και η Περιφέρεια με εκλογή εντολοδόχων εκλεκτόρων, από κάθε Όμιλο της Περιφέρειας 2470, εμπιστεύτηκε τον Όμιλό μας για την υλοποίηση του Μεγάλου Έργου της Περιφέρειας.

Ο Ρ.Ο.Ηράκλειο-Candia είχε προτείνει τα χρήματα της Περιφέρειας να δοθούν για την αγορά τριών MINIBUS για τα Χωριά SOS στην Κρήτη, για το Τιτάνες Αχαϊας στην Πάτρα και για την Παμμακάριστο στην Αττική. Το συνολικό ποσό για την υλοποίηση του έργου αυτό ανέρχεται στα 71,500.00€. Όλα τα υπόλοιπα έξοδα που θα προκύψουν δεν θα επιβαρύνουν τα ιδρύματα. Τα έχει αναλάβει εξ' ολοκλήρου ο Όμιλός μας.

Ευχαριστούμε την Περιφέρεια 2470, τους Ομίλους που μας εμπιστεύτηκαν καθώς και όλο τον κόσμο της κοινωνίας μας που με τη δική του βοήθεια πραγματοποιούμε κάθε μας προσπάθεια.

Επίσης ο Όμιλός μας ευχαριστεί τις Μινωικές Γραμμές για την εκπτωτική προσφορά στους Ροταριανούς να παρευρεθούν στο 52ο Συνέδριο της Περιφέρειας στην Καλαμάτα.

Ο Ρ.OHράκλειο-Candia ευχαριστεί επίσης όλες τις επιτροπές της Περιφέρειας 2470 που βοήθησαν στην διοργάνωση του Συνεδρίου και στην επιμελημένη φροντίδα των συμμετεχόντων Ροταριανών, και σε όλους όσοι βοήθησαν ώστε σήμερα η προσπάθεια του Ομίλου να γίνει πραγματικότητα. Αυτό είναι ένα δείγμα από το έργο της Περιφέρειας 2470 και του Ομίλου μας, που προσπαθεί να σταθεί αρωγός εκεί που υπάρχει ανάγκη.  

 

Από την Επιστολή Μαϊου 2012 του Διοικητή της 2470 Περιφέρειας Νίκου Μακρυγιάννη:

 

"Η όμορφη και φιλόξενη πόλη της Καλαμάτας υποδέχθηκε το 52ο Συνέδριο της 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ.

Κάθε Συνέδριο είναι μια ευκαιρία: ευκαιρία να συναντηθούμε με συναδέλφους Ροταριανούς, να μοιραστούμε τις εμπειρίες, τις φιλοδοξίες και τις Ροταριανές ιστορίες μας. Είναι μια υπενθύμιση του έργου μας και του τρόπου με τον οποίο αγγίζουμε τη ζωή κάποιων ανθρώπων: μέσα στα σπίτια τους,

στις οικογένειες τους, τις μητέρες και τα παιδιά. Σε ένα Συνέδριο βλέπουμε πιο καθαρά την επίδραση των δράσεών μας. Ένα Συνέδριο μας δίνει το κίνητρο να επιθυμούμε μεγαλύτερη ανάμειξη σε δράσεις και μεγαλύτερη επίδραση – να αγγίξουμε περισσότερες ψυχές, καθώς ζητάμε να αγκαλιάσουμε τον Άνθρωπο.

Κάθε Ροταριανός είναι μοναδικός και ο καθένας από εμάς έχει να πει μια δική του ιστορία. Σε αυτό το Συνέδριο είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε με προσοχή τις ιστορίες των ροταριανών συναδέλφων μας και να τους πούμε τη δική μας. Θέλουμε όλοι να δούμε έναν πιο ευχάριστο και χαρούμενο κόσμο, για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε με το να γίνουμε εμείς οι ίδιοι αυτή η αλλαγή κατά τη διάρκεια αυτού του Συνεδρίου. Μοιραστήκαμε τη ζεστασιά και το χαμόγελό μας με τον διπλανό μας.

Τις ημέρες που βρεθήκαμε μαζί, ανοιχτήκαμε σε νέες δυνατότητες. Αφήσαμε τον εαυτό μας να μεγαλώσει, να ανοίξει, να ανακαλύψει και να δυναμώσει εσωτερικά. Γιατί κοιτώντας μέσα μας, ανακαλύπτοντας και γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μας, αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο – και κατορθώσαμε να Γνωρίσουμε τον Εαυτό μας, Να Αγκαλιάσουμε τον Άνθρωπο.

Το πρωί της Παρασκευής 20 Απριλίου 2012 διεξήχθη το Σεμινάριο Ηγεσίας παρουσία περισσότερων από 50 ροταριανών. Εισηγητές οι: Παναγιώτης Κατρούγκαλος, Πρόεδρος Επιτροπής Ετησίου Κεφαλαίου Περιφέρειας με θέματα: α) Χαρακτηριστικά της Ηγεσίας και Παρακίνηση και β) Επιλογή Προγραμμάτων Διεθνούς Ρόταρυ και Ροταριανού Ιδρύματος, Ντόρα Κέμου, βΔιοικητής, με θέμα: Ευκαιρίες Ηγεσίας πέρα από τον Ροταριανό Όμιλο και Όλγα Αναγνωστοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής GSE Περιφέρειας, με θέμα: Οργάνωση Διεθνών Προγραμμάτων Προσφοράς. Το Παράδειγμα της Ανταλλαγής Ομάδων Μελέτης.

Ευχαριστώ τους τρεις ομιλητές για τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες εισηγήσεις τους και ιδιαίτερα τον ροτ. Παναγιώτη Κατρούγκαλο που είχε τη συνολική ευθύνη για τη διοργάνωση του Σεμιναρίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής κηρύχθηκε η έναρξη των εργασιών και ο πανοσιολογιότατος πατέρας Ευθύμιος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χρυσοστόμου ανέπεμψε την προσευχή και μετέφερε χαιρετισμό του κ.κ. Χρυσοστόμου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος της 2484 Περιφέρειας Δ.Ρ., πΔιοικητής Γιώργος Βασιλικιώτης, ο Προέδρος του Διοργανωτή Ομίλου, Γιώργος Λούρας, ο Εκπρόσωπος Ροταράκτ, Σταύρος Κουτουλογένης και η εκπρόσωπος της Διοικητού Inner – Wheel, αντιδιοικητής Μαντώ Ψαροπούλου.

Από πλευράς τοπικών Αρχών το παρόν έδωσαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Αλευράς, ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, ο τΥπουργός κ. Δημήτρης Κουσελάς, ο τΒουλευτής κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Γιώργος Μπέζος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος, η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Λίλιαν Ψιλάκη, ο τΔιοικητής ΑΧΕΠΑ Ελλάδας κ. Ιωάννης Μητρόπουλος, ο τΔήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Κουμάντος.

Ο William B. Boyd, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου του Δ.Ρ. αλλά και Πρόεδρος ο ίδιος του Διεθνούς Ρόταρυ 2006-07 μίλησε με θέμα: «Πώς είναι να είσαι Πρόεδρος του Διεθνούς Ρόταρυ;».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Πολίτης, Δημοσιογράφος – Πολιτικός Αναλυτής, με θέμα: «Από τη χρεωκοπία στη διάκριση».

Ακολούθησε πολιτιστικό δρώμενο με τίτλο «Η Μεσσηνία στο διάβα των αιώνων» σε παραγωγή και εκτέλεση των Χρήστου Ζερίτη, Μυρτώς Φοίφα, Μαρίας Μπάκα. Οι εργασίες της 1ης ημέρας ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Διοικητή 2004-05 Μιχάλη Βαρότσου, με θέμα: «Εθελοντισμός και Κράτος» και την έγκριση των ψηφισμάτων προς τον Πρόεδρο του Διεθνούς Ρόταρυ, την πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία της χώρας. Στο δείπνο που διοργάνωσε ο Ρ.Ο. Καλαμάτα – Φαραί προς τιμήν των συνέδρων και των συνοδών τους παρέστησαν και διασκέδασαν μέχρι αργά το βράδυ 326 ροταριανοί και φίλοι (!).

Η 2η ημέρα ξεκίνησε με την ομιλία του Σταύρου Κουτουλογένη, Εκπροσώπου Ροταράκτ της 2470 Περιφέρειας, με θέμα: «Τα επιτεύγματα των Ομίλων Ροταράκτ κατά το ροτ. έτος 2011-12» και ακολούθησε η Κατερίνα Κοτσαλή, εψΔιοικητής, με θέμα: «Ειρήνη μέσα από την προσφορά». Κατά τη διάρκεια της 2ης ομιλίας του ο William B. Boyd δεν αισθάνθηκε καλά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες και να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Ειρωνεία: το θέμα της ομιλίας του ήταν: «Πόσες αλλαγές φέρνει μια μέρα!». Τη σκυτάλη πήρε ο Πέτρος Θέμελης, καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας, με θέμα: «Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεσσήνης». Αμέσως μετά λεωφορεία αναχώρησαν για εκδρομή στην αρχαία Μεσσήνη, όπου ροταριανοί και φίλοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά όσα τους είχε ήδη παρουσιάσει νωρίτερα ο καθηγητής. Άλλοι πάλι προτίμησαν μια ξενάγηση φιλίας και συναδέλφωσης στην πόλη και τα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας από τα μέλη του Ρ.Ο. Καλαμάτα – Φαραί. Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Ομίλου της Καλαμάτας τα εμπορικά καταστήματα παρείχαν γενναίες εκπτώσεις στους ροταριανούς και τους συνοδούς τους.

Το μεσημέρι του Σαββάτου διεξήχθησαν οι τελικοί του τουρνουά τένις της Περιφέρειας, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας διοργανώθηκε δορυφορικό Συμπόσιο με κεντρικό ομιλητή τον ενδοκρινολόγο – διαβητολόγο κ. Χρήστο Ζούπα. Η ημέρα έκλεισε με τη δεξίωση του Διοικητή προς τιμήν των συνέδρων και των συνοδών, ο αριθμός των οποίων ανήλθε σε 382 άτομα που είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ας σημειωθεί ότι κληρώθηκαν 97 ζευγάρια γυαλιά ηλίου με το λογότυπο του Συνεδρίου και 10 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές προκειμένου οι τυχεροί Όμιλοι να τους προσφέρουν σε μαθητές που πρόκειται να βραβεύσουν.

Η Κυριακή 22 Απριλίου ξεκίνησε με τη σύνοδο των εκλεκτόρων (το πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής δημοσιεύεται παρακάτω), παρουσιάστηκε από τον Διοικητή και χαιρέτησε η υπΔιοικητής 2014-15 Μαριάννα Καλοειδά, ενώ ο τΔιοικητής, Γιάννης Ηλιάκης παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό του ροτ. έτους 2010-11. Έπειτα στο βήμα ανέβηκε ο υπΔιοικητής Κοσμάς Χουτουριάδης, με θέμα: «Το μέλλον της Περιφέρειας» και αμέσως μετά η εψΔιοικητής, Κατερίνα Κοτσαλή, για να παρουσιάσει στο σώμα των Συνέδρων τον τόπο διεξαγωγής του 53ου Συνεδρίου της 2470 Περιφέρειας Δ.Ρ. και να λάβει έγκριση από το σώμα των συνέδρων. Ακολούθησαν οι επιδόσεις των διασήμων Εταίρων Paul Harris & Ευεργετών και οι βραβεύσεις Ομίλων και προσώπων. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η επίδοση στο Διοικητή 2004-05, Μιχάλη Βαρότσο, του Ανώτερου Βραβείου του Διεθνούς Ρόταρυ, του Service Above Self Award.

Πρόκειται για ένα παγκοσμίως ανταγωνιστικό βραβείο που απονέμεται σε μόλις 100 πΔιοικητές κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Περιφέρειες είναι 533 ανά την υφήλιο καταλαβαίνει τη δυσκολία επιλογής, αλλά και την αξία του τιμωμένου. Την 3η ομιλία του William B. Boyd ανέγνωσε η Κωνσταντίνα Επισκοποπούλου και αναφερόταν στην σύντομη εμπειρία του από την παραμονή του στην Ελλάδα, τρόπους ενίσχυσης των οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας και βελτίωση της προς τα έξω εικόνας της χώρας μας (παρακάτω παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας). Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τον αποχαιρετισμό από τον Πρόεδρο του διοργανωτή Ρ.Ο. Καλαμάτα – Φαραί, Γιώργο Λούρα, τα συμπεράσματα, ευχαριστίες και κατευόδιο από τον Διοικητή.

Πριν την αναχώρηση των λεωφορείων παρατέθηκε αποχαιρετιστήριο γεύμα στο οποίο έδωσαν το παρόν 182 ροταριανοί και φίλοι, οι οποίοι αφού γλέντησαν με τραγούδια και χορό αναγκάστηκαν τελικά να αποχωρήσουν με βαριά καρδιά.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, στους χώρους υποδοχής του Συνεδριακού Κέντρου Μεσσήνιοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να διοργανώσουν έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής δίνοντάς μας τη δυνατότητα να θαυμάσουμε εξαιρετικά έργα τέχνης.

Τελικά, ο αριθμός των συνέδρων ανήλθε σε 308 εγγεγραμμένους, οι οποίοι μαζί με τους 227 συνοδούς ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των ροταριανών και φίλων του Ρόταρυ στους 535 συμμετέχοντες.

Για τη διοργάνωση και πραγματοποίηση του 52ου Συνεδρίου συνεισέφεραν και δούλεψαν πολλοί άνθρωποι: επιθυμώ να ευχαριστήσω τους εξαιρετικούς μη ροταριανούς εισηγητές Γιάννη Πολίτη, δημοσιογράφο – πολιτικό αναλυτή, Πέτρο Θέμελη, καθηγητή κλασσικής αρχαιολογία και Χρήστο Ζούπα, ενδοκρινολόγο – διαβητολόγο, τη βΔιοικητή Ρούλη Γιοβάνη για την εξασφάλιση χορηγίας από την «Αθηναϊκή Ζυθοποιεία», τον ροτ. Παντελή Κρουσταλλάκη για τη ρακή που μας κέρασε το βράδυ του Σαββάτου, τον ροτ. δημιουργό κοσμημάτων Δημήτρη Χανιώτη για την απαράμιλλης αισθητικής επίχρυση κλειδοθήκη που η Περιφέρεια δώρισε σε όλους τους συνέδρους (την κλειδοθήκη μπορείτε να προμηθεύεστε από το κατάστημα του Δημήτρη Χανιώτη, Σταδίου 5, 6ος όροφος, αντί συμβολικού τιμήματος), τα Οπτικά Μουρίκης (Σίνα 2, παραπλεύρως Οφθαλμιατρείου Αθηνών) της ροτ. Αδαμαντίας Σκαρλάτου για την προσφορά 97 ζευγαριών γυαλιών ηλίου που

κληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεξίωσης του Σαββάτου, τη ροτ. Ντόρα Σπαχή για την ξενάγηση των συνέδρων και των συνοδών στην αρχαία Μεσσήνη, τους αρχηγούς των δύο λεωφορείων, ροτ. Μαγιόρκα Τριανταφύλλου και ροτ. Απόστολο Κομβόπουλο, την ροτ. Ντιάνα Γιαννοπούλου Υπεύθυνη Κοσμητείας του Συνεδρίου, την Κωνσταντίνα Επισκοποπούλου, Υπεύθυνη Γραμματείας του Συνεδρίου και το Γιάννη Χρυσόγελο, Υπεύθυνο Οικονομικών του Συνεδρίου, μαζί τους και τηΜαρίνα Λεβέντη και τον Δημήτρη Φύτρο. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω για τη συνολική ευθύνη της διοργάνωσης τον ροτ. Απόστολο Μαμάτα. Τέλος, δεν θα ξεχάσω ποτέ την επί δύο χρόνια πραγματικά άψογη συνεργασία με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ρ.Ο. Καλαμάτα – Φαραί.

Συμπερασματικά, τo 52ο Συνέδριο της 2470 Περιφέρειας Διεθνούς Ρόταρυ ολοκλήρωσε τις εργασίες του και πέρασε στην ιστορία. Η συμμετοχή, ο διάλογος, οι προτάσεις, οι αντιπαραθέσεις και οι προβληματισμοί ήταν αναμφίβολα τα στοιχεία που το χαρακτήρισαν.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία, γιατί απέδειξαν με τη στάση τους πως ο παραγωγικός διάλογος, άλλοτε οξύς και άλλοτε ήπιος, το ενδιαφέρον και η κατάθεση πρότασης, μπορούν να προσφέρουν γόνιμα αποτελέσματα για το Ροταριανό Κίνημα.

Αποδείχθηκε πως κάθε Συνέδριο πρέπει να αποτελεί βήμα λόγου και διαλόγου, χώρο ζύμωσης και σύνθεσης απόψεων, οδηγό και εργαλείο χάραξης στρατηγικής για τη μελλοντική πορεία.

Ένα «Κίνημα σε Κίνηση», όπως είναι το Ρόταρυ, ένα μαζικό ρεύμα, μια ζωντανή οικογένεια και ενεργή κοινωνική ομάδα, οφείλει να αφουγκράζεται με υπευθυνότητα τον παλμό, τις ανησυχίες και τη φωνή των μελών της. Καταλυτικό ρόλο όμως, στην αξιοποίηση αυτής της προοπτικής, θα έχει η συμμετοχή και η προσήλωση στον κοινό μας στόχο: υπηρετείν υπεράνω εαυτού.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έστειλαν τα μηνύματά τους, ψηλάφησαν το μέλλον, προβλημάτισαν, κατέληξαν. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει αισιόδοξους, με σηκωμένα μανίκια για δουλειά, σε πνεύμα ομόνοιας και δημιουργικότητας, να προχωρούμε όλοι μαζί στην υλοποίηση των κατευθύνσεων και των απαιτούμενων αλλαγών. Και στην προσπάθεια αυτή, όλοι μπορούν να προσφέρουν.

Κοιτάζουμε μπροστά, έχοντας οδηγό – πυξίδα την Αποστολή μας και χάρτη το μέλλον του Ρόταρυ. Το μέλλον του κόσμου. Των παιδιών και των νέων. Κοιτάζουμε μπροστά και ο προσανατολισμός είναι σωστός. Κοιτάζουμε μπροστά και Δημιουργούμε Μαζί για το Ρόταρυ. Μαζί για τον Άνθρωπο. "